tips på bäst mattrengöring

Mattrengöring – 10 tips du måste känna till för att rengöra matta

Vet du hur man utför en bra mattrengöring? Mattor är förstås populära att dekorera hemutrymmen med, och de gör mycket för att förbättra uppfattningen av utrymmet och strukturen där vi bor. Förutom att lägga till stil i rummet, är mattor alltså enormt uppskatta av flera anledningar.

Men de är naturligtvis offer för smuts, spill och slitage. Det kan vara svårt att göra rätt med rengöringen och därför är det bra att ta hjälp av proffsen som hjälper till att upprätthålla mattorna rena och beundransvärda!

Bäst mattrengöring

Mattrengöring är en viktig uppgift för att hålla dina mattor fräscha och rena. Med rätt produkter och tekniker kan du ta bort smuts och fläckar, samtidigt som du bevarar kvaliteten på dina mattor. Lär dig hur du ska rengöra dina mattor på bästa sätt för att få ut det mesta av dem.

1. Undvik att gnugga fläckar

Proffsen avråder från denna teknik! Att istället suga upp fläckarna hjälper till att lätta på märkena, medan gnuggning av fläcken kan få den att gå djupare in i mattans fiber. Sug upp med ett milt tryck med en våt handduk.

2. Magi med vinäger och bakpulver

Att suga upp fläckar av vin och öl med bakpulver gör underverk. Du kan dock lägga till en portion vit vinäger med vatten och spraya på ytan med fläckar. Låt det blötläggas och torkas med en handduk. Sköljning med varmt vatten rekommenderas starkt.

3. Rakkrämsmirakel

De bästa rengöringsexperterna hävdar att gnuggandet av en rakkräm kan hjälpa till att ta bort nästan alla fläckar. Låt rakkrämen sitta på en fläck ett tag och torka bort den med en torr trasa.

4. Det fruktade tuggummit!

Hur besvärligt det kan vara att spilla ett tuggummi på mattan och att det sedan sitter fast där! Oroa dig inte, experter säger att du ska låta det torka i sitt läge och därefter enkelt ta bort det med en isbit!

5. Smörj med lätthet!

Diskmedel kan användas för att avlägsna envisa fettmärken, blanda några droppar med vatten och spraya över fettet och ta bort det enkelt!

6. Ljusvax på mattor

Frukta inte ljusvax på mattan, vaxet kan tas bort genom att lägga en trasa över vaxfläcken och värma upp den med ett strykjärn. Genom att värma upp vaxet kan det enkelt skrapas bort från ytan. Använd inte strykjärnet direkt på mattan och värm inte upp mer än 30 sekunder.

7. Blodfläckar

Blodfläckar är lika smärtsamma som de snitt som orsakade dem. Oroa dig inte. Blanda en portion vatten och tvättmedel och skrapa ut så mycket du kan. Om fläckarna kvarstår, använd väteperoxid på fläcken, den skummar då upp och kan sedan torkas bort med en trasa och mattan blir ren.

8. Fläckar av husdjur

Även om våra husdjur är tränade och rumsrena, kan olyckor inträffa. Endast ekologiska rengöringsmedel ska användas och därtill behöver tillräcklig skrubbning ske för att eliminera fläckar och dofter.

9. Godis på fel plats?

Oroa dig inte. Skrapa av godiset med en smörkniv och skrubba försiktigt området med ett milt flytande rengöringsmedel och vatten. Men gör det snarast för att undvika smuts och skräp. Torka med handdukar.

10. Behåll hygien genom regelbunden rengöring

Rengör mattorna med en dammsugare regelbundet för att undvika att smuts fastnar i de djupa trådarna. Här var det alltså inte mer komplicerat än så, det räcker fint i vardagen för mattornas renhet.

Dyrka dina mattor och få beundran från besökare hela tiden med dessa fantastiska och enkla tips på mattrengöring!

Trevlig städning önskar våra städare i Piteå!